За четвърта поредна година расте неудовлетвореността от здравните системи в

...
 За четвърта поредна година расте неудовлетвореността от здравните системи в
Коментари Харесай

Повече от половината българи не са доволни от здравната ни система

 

За четвърта поредна година пораства неудовлетвореността от здравните системи в Европа.

 

Това заяви служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева

 

 Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “ България 2 мин. Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Тахикардията може да е сигнал за инфаркт Любопитно 7 мин. Тахикардията може да е сигнал за инфаркт  Директорите на учебни заведения сигнализират за дефицит на учители по математика и физика България 2 мин. Директорите на учебни заведения сигнализират за дефицит на учители по математика и физика  Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен Тази събота и неделя 3 мин. Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен  Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Торнадо рани 88 души, а петима от тях починаха Светът 1 мин. Торнадо рани 88 души, а петима от тях починаха  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “  Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “ България 2 мин. Ахмед Доган събира част от актива на Движение за права и свободи в „ Росенец “  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Тахикардията може да е сигнал за инфаркт Любопитно 7 мин. Тахикардията може да е сигнал за инфаркт  Директорите на учебни заведения сигнализират за дефицит на учители по математика и физика България 2 мин. Директорите на учебни заведения сигнализират за дефицит на учители по математика и физика  Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен Тази събота и неделя 3 мин. Планинар след непредвидена среща с патриарха: Смятам, че е заслужен  Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър Светът 2 мин. Майка и детето ѝ бяха пометени от мощен вятър  Торнадо рани 88 души, а петима от тях починаха Светът 1 мин. Торнадо рани 88 души, а петима от тях починаха  Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “ България 2 мин. Николай Марков към този момент публично не е член на „ Величие “

Това демонстрират данните от годишния отчет STADA Health Report 2024, показани на конференция в Рим, Италия.

В изследването са взели участие 46 000 души над 18-годишна възраст от 23 европейски страни.

За пръв път България е включвана в изследването, като за задачата са интервюирани 2000 българи.

Какво демонстрират данните за България?

Едва 37% от българите, взели участие в изследването, са задоволени от здравната система и по този начин се нареждаме съвсем на опашката по този индикатор.

По-недоволни от нас са единствено сърбите, поляците, казахстанците и унгарците.

 

 

Частните лечебни заведения се правят оценка над два пъти по-добре, в сравнение с държавните и общинските

Цели 59% от българите споделят, че не са задоволени от здравната ни система. Като аргументи за това показват преди всичко (66%) – „ нестабилна здравна система “. 

 

62% споделят, че те или техен непосредствен са получили некачествена здравна грижа. 46% споделят, че нямат доверие в политиците, които са виновни за здравната ни система. А 29% показват, че е мъчно да си запазиш час при доктор.

 

Как може да се реши казусът?

Според повече от половината българи по-високото възнаграждение на медицинския личен състав би подобрило здравната система в България.

 

Синдикатите желаят нарастване на минималните хонорари на лекарите, сестрите и санитарите

Друг фактор, които би повлиял положително върху опазването на здравето у нас, е обвързван с човешкия запас – хората във властта, които се занимават със здраве, да имат здравно обучение, а лекарите да имат самостоятелен метод към всеки пациент.

Снимка: Кристина Газиева

 

И въпреки всичко – 46% от българите имат вяра на персоналните си лекари. Убедени са, че те знаят кое е най-хубавото за тяхното здраве.

 

Здравният министър даде обещание страната ни да има Национална детска болница до две години

На въпрос: „ В коя сфера от опазването на здравето бихте желали да вземат участие повече технологии? “, 62% от българите са показали „ въвеждането на електронно здравно досие “,  а 49% – „ въвеждането на електронна рецепта “.

 

От изследването излиза наяве, че българите интензивно употребяват технологиите – 69% се осведомят по тематики, свързани със здравето, в Гугъл.

Какво е психологичното здраве на българите?

80% от интервюираните българи дефинират психологичното си здраве като „ положително “. За съпоставяне – единствено 65% от европейците считат, че са в положително психологично положение.

 

19,4% пък споделят, че им се е наложило да платят в болница нещо, което намират за ненужно

Близо 60% от българите се считат за щастливи. В същото време половината от българите, споделят, че се усещат самотни. Като аргументи за това показват прекалено много работа и липса на време за обществен живот (29%), загуба на непосредствен (18%), прекомерно доста време в обществените мрежи(12%), работа от у дома, която лимитира обществените контакти (12%).

 

Снимка: Кристина Газиева

Stada Health Report 2024 посвещава забележителна част от изследването и на въздействието на обществените медии върху здравето и държанието ни. Близо половината от интервюираните българи (48%) считат, че прекарват дълго време в обществените мрежи. И за съпоставяне – единствено 17% от останалите европейци считат същото.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР